Maškrtného tatranského medveďa odchytili a previezli do Bojníc

30.05.2007 Poprad

Hrebienok 30. mája (TASR) - Maškrtného medveďa, ktorý takmer mesiac \"šacoval\" kontajnery vo Vysokých Tatrách, sa podarilo odchytiť v utorok večer na Hrebienku. Dnes ho uspali narkotizačnou strelou a transportovali do ZOO v ...
\"Mali sme nastavené dve odchytové zariadenia, jedno pod Tatranskou Lomnicou a ďalšie na Hrebienku. Ide o mladého, asi 2,5-ročného medveďa, tzv. pestúna, ktorého matka na jar zrejme odohnala, \" uviedol pre TASR námestník Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u Marián Šturcel. Spresnil, že 60 až 80 kg medveďa sa podarilo nalákať do odchytového zariadenia na jablká.
\"Kým bude v karanténe, nájdeme mu nový domov v zooparku alebo v zoologickej záhrade. Zatiaľ nevieme, či to bude v Maďarsku, v Česku alebo na Slovensku, odkiaľ sa ozvali subjekty. Pri rozhodovaní zohľadníme vytvorené podmienky a dobrú opateru, \" konštatoval Šturcel. Dodal, že v TANAP-e žije viac ako 60 medveďov a predovšetkým v jarnom období by mali prevádzkovatelia hotelov či chát dbať na zabezpečenie odpadu, aby sa k nemu medvede nedostali.
Prepravu do Bojníc maco absolvuje v spánku. Profesor Juraj Ciberej z Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach zviera uspal na prvýkrát, stačilo na to pár minút. Ako povedal, \"dávku narkotizačnej látky stanovili na základe hmotnosti. Na jeden kilogram ide 5 miligramov, takže prepočet je ľahký\".
Mladý medveď začal maškrtiť v kontajneroch pri hoteli Tatranec pod Tatranskou Lomnicou približne pred mesiacom. Neskôr zmenil lokalitu a obšmietal sa okolo Zamkovského chaty, preto pracovníci ŠL TANAP-u inštalovali ďalšie odchytové zariadenie na Hrebienku.
 

Vyberte región